2011. december 15., csütörtök

Tökleves folyami rákkal


Hozzávalók:

egy kisebb tök
egy hagyma
fokhagyma
fôtt folyami rákfarok
kapor
vaj
tejföl
só, bors, ételízesítô



A tökleveshez mindenképpen egy bizonyos típúsú tököt használok, a nevét sajnos nem tudom, ez egy téli tök, nagyon kemény a héjja, szerintem ebbôl a legfinomabb. Én abból csináltam, ami a képen látható.

A folyami rákot csomagolva veszem a hűtô részlegrôl, könnyű beszerezni ezt az apró fajtát. Szoktam lazaccal is helyettesíteni.

Elkészítés:

A tököt jól megmosom, félbe vágom, megtisztítom a magjaitól és héjjastól felkockázom. Mivel nagyon kemény a héjja ez így kényelmesebb és a levesnek is csodás színt ad. Régebben lefaragtam a héjját, mert csak faragni lehet olyan kemény, de egyszer egy tévés fôzô műsorban láttam, hogy nem muszáj. Felaprítom a hagymát, a vajon megpárolom a feldarabolt tökkel. Felengedem vízzel, ízesítem, beleteszem a fokhagymát és kb. fél órát fôzöm, amíg megpuhul a tök. Ezután botmixerrel krémesre pépesítem. Bele teszem a rákot vagy a lazacot, kaporral ízesítem és pár percig még fôzöm. Tálaláskor tejfölell díszítem.