2011. december 9., péntek

Szilvás-mandulás kifli és bejgli recept


Alig vártam, hogy nekikezdhessek a karácsonyi sütiknek. De leginkább ennek a számomra különleges recepthez. Tavaly csináltam meg elôször és elôre tudtam már, az összetevôi alapján, hogy imádni fogom. Egy csomó finomság kell a töltelékébe, természetesen én a mazsolát kihagytam, annyival több aszalt szilva ment bele és csak dióval csináltam, a mandulás keverék helyett, mert így volt fogamra való. Sokkal több diót tettem bele és kevesebb szilva befôtett. Nem volt elég befôttem, dióval helyettesítettem. A receptet a Rama Receptnaptár 2010-bôl szereztem.

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg finomliszt,
fél kiskanál só,
5 dkg porcukor,
25 dkg sütômargarin,
2 dl tej (lehet fôzôtejszín és víz keveréke is),
2 dkg élesztô,
1 tojás

A töltelékhez:
40 dkg lecsöpögtetett szilvabefôtt,
20 dkg kimagozott puha aszalt szilva,
10 dkg darált mandula (mogyoró vagy dió is lehet),
10 dkg mazsola,
3 csomag (12 dkg) fôzni való vanília ízû pudingpor,
2 csomag vaníliás cukor,
1-1 citrom és narancs lereszelt héjja,
fél kiskanál ôrölt fahéj,
3-4 evôkanál rum

A tepsi kikenéséhez: 2dkg margarin
A lekenéshez: 1 tojás

1. A tésztához a lisztet a sóval és 5 deka porcukorral összeforgatjuk, a margarinnal elmorzsoljuk, majd a langyos tejben a maradék cukorral fölfuttatott élesztôt hozzáadjuk. A tojással jól kezelhetô tésztává gyúrjuk. Eleinte kicsit ragacsos, de 2-3 perc elteltével elválik az edény falától. Letakarva hûtôszekrénybe tesszük, míg a tölteléke elkészül.
2. A lecspegtetett szilvabefôttet és az aszalt szilvát mazsolányi darabokra vágjuk. Ezután a darált mandulával, a mazsolával, a pudingporral,a vaníliás cukorral, a citrusok reszelt héjjával, a fahéjjal és a rummal összekeverjük.
3. Ebbôl a mennyiségbôl 4 tekercs (bejglit) vagy 20 kiflit süthetünk. Elôbbihez a tésztát 4, egyenként kb. 29 dkg-os részre osztjuk, és enyhén belisztezett gyúrólapon 3 mm vastagságú, 36x22 cm-es téglalappá nyújtjuk. A szilvás, mandulás tölteléket 4 részre osztjuk, a tésztára kenjük. A szélét ujjnyi szélességben középre hajtjuk nehogy a töltelék késôbb kifolyjon, majd feltekerjük.
4. Ha kifliket készítünk, akkor a tésztát az elôzôekhez hasonlóan, de 32x24 cm-esre kinyújtjuk, és 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. A tölteléket rásimítjuk, egyenként felhengereljük, majd kifli formájúra hajtjuk.
5. Mind a bejglit, mind a kifliket margarinnal kikent tepsire rakjuk, tojássárgájával megkenjük, és hideg helyen - legjobb a hûtôszekrényben - 40-50 percen át, még jobb, ha egész éjjelen át pihentetjük. Ezután a tojásfehérjével megkenjük, és langyos helyen 40 percen át pihentetjük. Tulajdonképpen ekkor kezd kelni, amitôl a tésztája kicsit megreped, így lesz márványos.
6. Végül kihegyezett hurkapálcával majdnem az aljáig több helyen megszurkáljuk, hogy sütés közben a gôz eltávozhasson belôle. Elômelegített sütôben a közepesnél erôsebb lánggal (190 C°; légkeveréses sütôben 170 C°) a kifliket kb. 20, a tekercseket kb 35 percig sütjük.

Én a kiflik készítéséhez a tésztából kört formáztam, azt vágtam nyolc felé mint a pizzát, így több kiflim is lett és így szoktam meg. Igazán karácsonyi hangulatú!



A receptje ugyan az, mint a fent található bejglié.