2011. december 12., hétfő

Profiterol


Hozzávalók a tésztához:

7 dkg liszt
5 dkg vaj
2 tojás
1 dl víz
csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

3 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor

Hozzávalók a csokikrémhez:

20 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj
1 dl tej

A vizet forrald fel, tedd bele a vajat és a sót, szitáld bele a lisztet, és keverd össze. Húzd le a tűzről, majd add hozzá a tojásokat is. Öntsd bele nyomózsákba, és egy kivajazott sütőlapra nyomj ki 25 kis halmot. Süsd meg, majd hagyd kihűlni. Ollóval fúrj kis lyukat beléjük.
A tejszínt verd fel, adj hozzá cukrot, és töltsd a habzsákba. A fúrt lyukakat töltsd meg vele. A tejbe tördeld bele a csokit, majd melegítsd meg, és keverd hozzá a vajat. A tésztákat öntsd le ezzel az öntettel.

(Receptforrás: femina.hu)


Amit én saját ízlésem szerint változtattam a krémen:

Felvertem egy doboz tejszínt, majd elkevertem egy 250 g-os mascarpone sajttal. Kb. három kanál cukrot(vagy akár többet is, én nem csináltam túl édesre), és egy vaníliás cukrot kevertem hozzá. Citrom aromával és nagyon kevés fahéjjal ízesítettem, de csak annyival, hogy ne domináljon.
A tészta mennyiségét duplán vettem, nagyobb halmokat tettem a sütôlemezre. Valamint nem alkalmaztam az ollóval való fúrást, a profiterol már elég üreges miután kisül. És nem öntöttem túlzottan csokival nyakon, mert jó sok krémet tettem bele :)