2011. december 22., csütörtök
Pozsonyi kifli
Hozzávalók:
1 kg liszt
45 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 dkg só
3 dkg élesztő
2 db tojássárgája
27 dkg tej (pontosan kimérni)
Elkészítés:
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.
Tészta begyúrása:
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt. A tej másik felébe beleüthetjük a tojást és a sót is ide tegyük. A lisztet, a margarint a porcukrot és az élesztős tejet egy üstbe rakom és begyúrom. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.
A pozsonyi kifli formázása:
A pozsonyi kiflinél fontos a kimérés, és a darabolás is. Mivel egy kiflihez 4 dkg-os tésztát és 3 dkg-os tölteléket kell kimérni, 40 dkg tésztát 10 egyenlő darabra daraboljuk és formázzuk, majd töltjük.
A lekenés:
Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen.
Először a készre formázott pozsonyi kiflit amik már a sütőplén vannak, tojássárgájával vékonyan lekenjük, és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojás fehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni. A 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni. A pozsonyi kiflit úgy tudjuk megkülönböztetni, hogy a mákos töltelékűt patkó formájúra a diósat pedig kifli formájúra készítjük.
Sütés:
Mielőtt megsütnénk szúrkáljuk meg, a mákosat oldalról, a diósat felülről, így meg tudjuk majd különdöztetni. Végül 160 C-on készre sütjük. 1 kg lisztből 6 rúd beiglit, vagy 45 db pozsonyi kiflit tudunk készíteni.
Töltelékek:
60 dkg kiristálycukrot 2 dl vízzel felforralunk és 1 kg daráltmákot vagy daráltdiót leforrázzuk vele, majd ízesíthetjük citromhéjjal, vaniliáscukorral, mazsolával vagy akár mézzel is. A diós töltelékbe tehetünk fahéjat is. Miután kihült felhasználhatjuk.