2012. január 10., kedd

Minestrone


Ezt az olasz zöldséglevest ahány helyen ettem eddig, mindig másként. Ez egy egyveleg leves, sok-sok zöldséggel. Összegyûjtöttem a tapasztalataimat és kialakult ez a leves, már évek óta így csinálom. Ami lényeges, hogy szárzellert használok hozzá (angol zeller), az adja meg azt a jellegzetes minestrone aromát.

Hozzávalók:

pár szem krumpli
pár szem sampion
brokkoli
egy darab cukkini
két sárgarépa
szárzeller
hagyma, fokhagyma
bármilyen bab
friss paradicsom
sûrített paradicsom
bazsalikum levél
ételízesítô, só, bors
apró tészta

Ahogy csinálom:

A hagymát apróra vágom, az olajon megpárolom. Hozzá adok egy-két friss apróra vágott paradicsomot és a fokhagymát. Pár percig még párolom, majd adok hozzá egy-két kanál sûrített paradicsomot. Felengedem vízzel, ízesítem, és apránként beleteszem a felaprított zöldségeket. Figyelve az állagukat, hogy ne fôjjön szét semmi, természetesen a végére hagyom a cukkinit és a sampiont, bár csak percek kérdése. Nekem száraz babom volt itthon, így azt külön fôztem meg és utólag még fôztem a levessel, de csináltam már babkonzervbôl is. Apró tésztával szaporítom a levest, figyelve annak is a fôzési idejét. Végül bazsalikum levelet teszek bele.

Olaszországban miután a levest tányérba szedik, megszórják az övék fajta reszelt sajttal :) Parmezánnal vagy Grana Padano-val.