2012. január 10., kedd

Croissant



Hozzávalók:

70 dkg liszt
1 pohár joghurt vagy kefír (140 g)
2 dl tej
1 kk só
4-5 ek. cukor
2 tojás
5 dkg élesztő
25 dkg hideg vaj
1 tojás a kenéshez

A vaj kivételével a hozzávalókból tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. A tésztát nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, kör alakúra.. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeltem és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztotom. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj.

Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam (lehet 20 is, akkor kisebb kiflik lesznek).


Feltekertem őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire tettem. Tojással lekentem, zúzott mandulával megszórtam és hideg sütőben kezdtem sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig.







Annyit változtattam rajta, hogy kispóroltam valamennyi vajat belôle (így is volt benne elég) és nem reszeltem rá sajtot, hanem nutellával töltöttem és zúzott mandulával szórtam meg, számomra így sokkal-sokkal csábítóbb volt :) Valamint a tészta mennyiség felét vettem, ebbôl hoztam ki ugyanazt a mennyiségû kiflit, így kisebbek lettek.