2012. január 14., szombat

Dolce Limone


Nevezhetném így ezt az isteni édességet. A tiramisu elkészítése alapján készítettem, csak nem kávé ízzel, hanem citromízzel. Nincs hozzá eredeti receptem. Egyszer ettem egy bolti dolgot, azt hívták Dolce Limone-nak és az ízek alapján leutánoztam itthon. Valamikor feljegyeztem magamnak ahogy csinálom, de elveszítettem, végül is mindig a fejemben van valamennyire. Az igazi tiramisut tojásfehér habjából csinálják, amit lehet tejszínhabbal is helyettesíteni, én legalábbis idônként így csinálom, amikor elôre tudom, hogy napokon belül nem fog elfogyni. Ezt a citromos variációt is lehet nyugodtan tejszínhabbal helyettesíteni.

Hozzávalók:

500 g Mascarpone sajt
két doboz 200 g-os tejszín (vagy helyette kb. négy felvert tojásfehérje)
ízlés szerint cukor és vanílás cukor
egy citrom
ízlés szerint citrom aroma
2 dl citrom likôr
babapiskóta
zúzott madula, mogyoró, vagy dió a díszítéshez




Elkészítés:

Felverem a tejszínhabot (vagy a tojásfehérjét), bele keverem a mascarpone sajtot, ízlés szerint cukrot, vanília cukrot, a citrom aroma felét és bele reszelek egy egész citrom héjját. Jól összekeverem. Egy tálba beleöntöm a citrom likôrt és a citromaroma másik felét, belefacsarok egy egész citrom levét, édesítem. Ebbe sorjában belemártogatom a babapiskótát és egy jénait kiteszek vele sorban. A mascarponés krém felét elkenem rajta, majd ismét leteszek egy sort a likôrös babapiskótával. A tetejére jön a maradék krém. Megszórom zúzott mandulával, amit meg lehet elôtte serpenyôben pirítani, még finomabb lesz tôle a süti :) Lehet még a tetejére citromhéjjat reszelni. Órákra beteszem a hûtôbe, hogy a babapiskóta megpuholjon.