2012. február 8., szerda
Burgonyapelyhes rudacskák
Hozzávalók a tésztához:
2,5 dl langyos tej
1 tk cukor
30 g élesztő
1 kis pohár (175 g) tejföl
120 g Rama margarin
1 cs (125g) burgonyapüré pehely
500 g liszt (fele lehet teljeskiőrlésű)
1,5 tk só
A tetejére:
1 tojás a lekenéshez
szezám-, napraforgó-, lenmag és mák vegyesen, esetleg reszelt sajt, vagy ízlés szerint bármi
Elkészítése:
A langyos tejben keverjük el a cukrot, majd futtassuk fel benne az élesztőt.
Szórjuk egy tálba a lisztet, burgonyapelyhet, sót, adjuk hozzá a tejfölt, az olvasztott margarint, majd az élesztős tejet is. Kézzel vagy géppel dagasszunk belőle keményebb, kenyértésztához hasonló állagú tésztát. Meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 1 óra).
Enyhén lisztezett gyúrólapon nyújtsuk fél cm vastagságúra és téglalap formájúra. Képzeletben osszuk négy részre, mindkét oldalát hajtsuk középre, a találkozásuknál még egyszer hajtsuk be. Letakarva tegyük fél órára hűtőbe, majd 90 fokkal elforgatva ismételjük meg a hajtogatást, és pihentessük újabb 30 percet.
A hajtogatott tésztát nyújtsuk ki 1,5 cm vastagságú téglalappá, éles késsel rácsosan vágjuk be a tetejét. Kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg bőségesen a magkeverékkel és/vagy a reszelt sajttal. Nagy tepsibe rakosgassuk őket egymás mellé (de ne szorosan).
Előmelegített sütőben 200 fokon süssük 20 percig, illetve míg a tetejük aranybarna nem lesz.
Aki szeretne, a tésztájába is dagaszthat a magkeverékből.
Én olasz peccorino sajttal szórtam meg a tetejét, nagyon ízletes lett tôle. Tengeri sóval is megszórtam sütés elôtt, ettôl is érdekesebb lett. Csak szezámmag és köménymag került rá, mert ezeket szeretem a legjobban :)
(Receptforrás: Rama sütônaptár)