2012. február 8., szerda
Articsókás rizottó
Imádom az articsókát, természetesen nem azt amit üvegben lehet kapni. Ég és föld a kettô között a különbség. Megtisztítani már annál kevésbé szeretem. Állítólag nagy a tisztító hatása a vérben és sok-sok vasat tartalmaz, többet mint a spenót, ellenben a közhiedelem szerin a spenótban nincs is sok. Tésztával is elszoktam készíteni. Csinálok egy általános sima rizottót, úgy ahogy az mindenhol le van írva. Hagyma párolás, egy kis fehér bor és a rizsre mindig egy kevés vizet öntök amiben elôtte feloldottam egy leveskockát és folyamatosan keverem amíg meg nem fô. Ott kell állni mellette :) Az articsókát külön készítem el, és utólag keverem hozzá, amikor majdnem kész a rizottó. Pontosabban az articsókát miután megtisztítottam a külsô leveleitôl, a belsô szôreitôl, megmarad a szíve, amit felszeletelek és kevés olíva olajon megpirítom, illetve sütöm. Lehet ízesíteni tetszés szerint, fokhagyma, só bors stb. Végül finom pikáns sajttal megszórom. Rizs nélkül is szoktam tálalni, körettként magában, nagyon finom húsok mellé.